top of page

FIELD GOAL

I amerikansk fotball er et field goal en spill for å score poeng ved å sparke ballen gjennom målstolpene bakerst i målsonen. Et field goal blir vanligvis forsøkt på fjerde forsøk når et lag er innenfor rekkevidden og mener at det å score tre poeng er et bedre alternativ enn å forsøke å konvertere til et første forsøk eller risikere en turnover. Field goals er et avgjørende element for scoring i amerikansk fotball, spesielt når et lag er innenfor rekkevidde og ønsker å sikre poeng. Vellykkede feltmål kan spille en betydelig rolle i å bestemme utfallet av en kamp, ​​spesielt i tett omstridte kamper.
 

20180428-PMX_1565.jpg
Setup

Laget i besittelse av ballen avanserer den nedover banen, og når de nærmer seg motstanderens mållinje, kan de forsøke et field goal hvis det er en rimelig avstand.


Plassering

Offense legger opp til field goal-forsøket, vanligvis med sparkeren (placekicker) og en holder på banen. Ballen plasseres på bakken.


Kick

Kickeren, som spesialiserer seg på lange og nøyaktige spark, forsøker å sparke ballen gjennom stolpene og over tverrliggeren til målstolpene. Kickerens nøyaktighet og benstyrke er avgjørende for et vellykket feltmål.


Poeng

Hvis den sparkede ballen passerer mellom stolpene og over tverrliggeren, regnes det som et vellykket feltmål. Det scorende laget tildeles tre poeng.


Tapte feltmål

Hvis ballen kommer utenfor stolpene eller hvis den treffer stolpene og ikke passerer gjennom, mislykkes feltmålsforsøket, og motstanderlaget får ballen i besittelse på stedet der sparket ble forsøkt. Dette er kjent som et «missed field goal».


Touchback eller retur

Hvis field goal-forsøket blir for kort og ikke går gjennom stolpene, har motstanderlaget muligheten til å "down the ball" i målsonen for en touchback eller forsøke å returnere den. Hvis ballen fanges i målsonen og ikke returneres, resulterer det i en touchback, og motstanderlaget starter sin offensive kjøring på 25-yardlinjen.


Lengre field goals

I situasjoner der offense er lenger unna målstolpene, kan lagene forsøke lengre feltmål. Lengre field goals krever en kicker med større benstyrke, og de har en høyere vanskelighetsgrad.


Falsk field goal

Noen ganger kan lag forsøke et falskt field goal, hvor i stedet for å sparke ballen, kan offense løpe eller sende ballen til en lagkamerat. Denne strategien brukes for å fange motstanderlaget på vakt og potensielt få et første forsøk eller få et touchdown.

bottom of page