top of page

KICKOFF

Et Kickoff i amerikansk fotball er et spill som brukes til å starte kampen i første og tredje omgang, og etter en touchdown eller et vellykket field goal. Det er en type frispark, og det skjer på det sparkende lagets egen 35-yardlinje. Kickoffs er viktige øyeblikk i en fotballkamp, ​​og setter ofte tonen. De kan også være avgjørende med tanke på feltposisjon og momentum. 
 

18922506_10154313857381642_1805597328383867630_o.jpg
Plassering

Laget som er i ferd med å sparke i gang stiller opp på sin utpekte sparkeposisjon på banen. Det mottakende laget posisjonerer sine spillere for å motta sparket.


Sparke

Sparkeren nærmer seg ballen og sparker den fra bakken. Målet med avsparket er å sende ballen så langt ned i banen som mulig.


Mottaksteam

Det mottakende lagets spillere (returnere) er plassert dypt nede i banen for å fange ballen. Andre spillere på mottakerlaget danner en blokkeringsvegg for å skjerme og lage løpebaner for returen.


Retur og dekning

Returspilleren fanger ballen og forsøker å føre den så langt opp i banen som mulig. Samtidig spurter det sparkende lagets spillere, kjent som dekningslaget, nedover banen for å takle returen og forhindre en lang retur.


Touchback

Hvis den sparkede ballen går inn i målsonen og blir taklet av det mottakende laget, eller hvis returspilleren bestemmer seg for å ikke løpe den ut, resulterer det i en touchback. I dette tilfellet starter mottakerlaget sin offensive kjøretur fra 25-yardlinjen.


Utenfor grensene

Hvis den sparkede ballen går ut av banen før den blir berørt av det mottakende laget, plasseres ballen på stedet der spilleren løp ut av banen og det mottakende laget får besittelse på det dette stedet eller på 25-yardlinjen, avhengig av hva som enn måtte være er mer fordelaktig.


Fair catch

Returneren har muligheten til å signalisere fair catch ved å heve en arm over hodet før han fanger ballen. I dette tilfellet er spillet dødt, og mottakerlaget får besittelse på stedet der ballen ble fanget.


Onside Kick

I visse situasjoner kan et lag forsøke et onside-spark, der sparkeren med vilje sparker ballen kortere og prøver å gjenvinne den. Dette er en høyrisikostrategi som ofte brukes når et lag ligger bak og trenger å gjenvinne besittelse raskt.

bottom of page