top of page

LINEBACKER

I amerikansk fotball er en linebacker (LB) en forsvarsspiller plassert bak forsvarslinjen og foran den defensive backfield. Linebackere spiller en kritisk rolle i både løpsforsvar og pasningsdekning, noe som gjør dem allsidige og viktige komponenter i en defensiv enhet. Det finnes forskjellige typer linebackere, hver med spesifikke roller og ansvar. Linebackere regnes som hjertet av et forsvar, og vellykkede forsvar har ofte dyktige og godt koordinerte linebacking-enheter. Linebackere bidrar til lagets evne til å stoppe oppløpet, forsvare seg mot pasninger og legge press på quarterbacken.

11221692_10203877400122187_2453923767723493955_o.jpg
Typer linebackers

Middle Linebacker (MLB): Også kjent som "Mike" linebacker, regnes den midtre linebackeren ofte som forsvarets quarterback. De stiller seg opp i midten av forsvaret, typisk bak forsvarslinjen, og er ansvarlige for å ringe, lese angrepet og styre forsvaret. Midtlinjespillere er ofte involvert i både løps- og pasningsforsvar.

 

Outside Linebacker (OLB): Outside linebacker stiller opp på kantene av den defensive formasjonen, flankerer den defensive linjen. Det er to typer eksterne linebackere:

- Strongside Linebacker (Sam): "Sam" linebackeren, stiller seg på siden den sterke siden av formasjonen. Den vanlige definisjonen av hvilken side som er den sterke siden er enten den siden Tight Enden står på eller den siden som har flest Receivere.


- Weakside Linebacker (Will): "Will" linebackeren, stiller seg opp på motsatt den sterke siden. Weakside linebackere er ofte kjent for sin hurtighet og smidighet.

position_LB.png
Roller og ansvar

Run Defense: Linebackere er avgjørende for å hindre at runbacks får yardage. De fyller hull, kaster blokker og tar taklinger for å hindre ballholderen i å avansere.

Passdekning: Linebackere er ansvarlige for å dekke tight ends, running backs og noen ganger brede mottakere i passdekning. De må lese quarterbackens øyne, forutse ruter og spille på ballen.

Blitzing: Linebackere brukes ofte som blitzere, noe som betyr at de skynder seg med quarterbacken for å forstyrre pasningsspill. Blitsende linebackere bruker farten og timingen for å komme inn i backfielden og presse quarterbacken.

Takling: Linebackere er vanligvis blant lagets ledende taklere. De må være sikre taklere som kan få ned ballbærere i en-mot-en-situasjoner.

Sonefall: I pasningsdekning faller linebackere ofte inn i spesifikke soner for å forsvare seg mot korte og mellomliggende pasninger. De må være klar over rutene som utvikler seg rundt dem og reagere deretter.

Attributter

Taklingsevne: Linebackere må være effektive taklere, i stand til å få ned ballbærere i situasjoner med åpent felt og stoppe spill.

Dekningsferdigheter: Linebackere må være i stand til å dekke en rekke offensive spillere i pasningsdekning, alt fra tight ends til running backs.

Lese offensiven: Linebackere må raskt diagnostisere offensive spill, lese quarterbacken og reagere på både løps- og pasningssituasjoner.

Fysiskhet: Linebackere deltar ofte i fysiske kamper med offensive linjemenn, så de må være sterke og i stand til å kaste blokker.

Agility og Speed: Linebackere, spesielt utenfor linebackers, trenger smidighet og hurtighet for å dekke bakken raskt og spille fra sidelinje til sidelinje.

Jersey nummer

Linebackere bruker vanligvis trøyenumre i området 40 til 59 og 90 til 99, selv om det spesifikke antallet kan variere fra lag og liga.

bottom of page