top of page

PUNT

I amerikansk fotball er en punt et spill som brukes til å gi fra seg besittelse av ballen til motstanderlaget. Det brukes vanligvis på fjerde forsøk når laget i besittelse av ballen mener at det er usannsynlig eller risikabelt å avansere til et første forsøk. Punten innebærer at punteren sparker ballen til motstanderlaget med mål om å maksimere feltposisjonen for sitt eget lag. Lag bruker ofte punts som en måte å håndtere risiko på, spesielt når de er dypt inne på sitt eget territorium eller står overfor en utfordrende konvertering fra fjerde forsøk. Suksessen til en punt måles ved hvor godt den oppnår ønsket feltposisjon og begrenser returlengden for motstanderlaget.
 

IMG_3433.JPG
Plassering

Når et lag bestemmer seg for å punte, går punteren, en spesialisert kicker, inn på banen. Long snapperen, plassert nær midten av den offensive linjen, snapper ballen til spilleren.


Punting

Spilleren fanger ballen og sparker den mot motstanderlagets målsone. Sparket er ment å maksimere høyde og avstand, og gi dekningsteamet mer tid til å løpe nedover banen og posisjonere seg.


Returnerer og dekningsteam

Det mottakende laget har en utpekt returspiller som prøver å fange ballen og føre den oppover banen. I mellomtiden spurter spillerne til puntlaget nedover banen for å takle returen og forhindre en betydelig retur.


Fair Catch

Hvis returen tror at de ikke vil være i stand til å fremme ballen eller frykter en nært forestående takling, kan de signalisere for en fair catch ved å heve en arm over hodet før han fanger ballen. I dette tilfellet får ikke returnereren avansere, og mottakerlaget tar besittelse på stedet for fair catch.


Touchback

Hvis den satte ballen krysser mållinjen og blir slått ned av det mottakende laget eller går utenfor banen i målsonen, resulterer det i en touchback. Det mottakende laget får deretter besittelse på sin egen 20-yard-linje i NFL og 25-yard-linjen i college-fotball.


Downing the ball

Medlemmer av punt-laget prøver å få ballen ut av sidelinjen så nær motstanderlagets mållinje som mulig. Hvis de klarer få ballen før den krysser mållinjen, starter mottakerlaget sin offensive kjøring fra det stedet.


Fake Punt

I noen situasjoner kan et lag forsøke en falsk punt, der spilleren løper eller kaster ballen til en lagkamerat i stedet for å sparke ballen. Denne strategien brukes for å overraske motstanderlaget og potensielt få et første forsøk.

bottom of page