top of page

Quarterback

I amerikansk fotball er quarterbacken (QB) en nøkkelspiller på det offensive laget og regnes ofte som lagets leder. Quarterbacken er ansvarlig for å lede lagets angrep og spiller en sentral rolle i gjennomføringen av pasnings- og løpespill. Quarterbacks er ofte ansiktene til sine respektive lag og kan ha en betydelig innvirkning på utfallet av kamper. Noen av de største spillerne i fotballhistorien har spilt på quarterback-posisjonen, og deres ferdigheter og lederskap er høyt verdsatt i sporten.

Posisjon på banen

Quarterbacken stiller opp bak Centeren ved starten av hvert offensivt spill. De mottar snappen enten fra under centeren eller på avstang (shotgun) og tar deretter beslutninger om hvordan de skal fortsette med spillet.

position_QB.png
Roller og ansvar

Pasning: En av hovedoppgavene til quarterbacken er å kaste ballen til mottakere nedover banen. Dette innebærer å lage nøyaktige og strategiske pasninger for å fremme ballen og skape scoringsmuligheter.

Løping: Selv om ikke alle quarterbacks er kjent for sin løpsevne, er mange i stand til å løpe med ballen når det er nødvendig. Quarterbacks kan bruke bena for å unngå forsvarere, få yards og forlenge spill.

Beslutningstaking: Quarterbacks må raskt analysere forsvaret, lese dekningen og ta avgjørelser på et brøkdel av et sekund om de skal passere, gi ballen til en løper eller løpe med ballen. De må være klar over forsøk og avstanden til fire nye forsøk, spillsituasjonen og posisjonen til lagkameratene og motstanderne.

Lederskap: Quarterbacks regnes ofte som ledere på og utenfor banen. De kommuniserer med trenere, kaller spillene i hudlen og motiverer lagkameratene. Lederegenskaper er avgjørende for suksess i quarterback-posisjonen.

Typer quarterbacks

Pocket Passers: Noen quarterbacks er kjent for sin evne til å stå i pocketen (det beskyttede området bak den offensive linjen) og gjøre nøyaktige kast. De er avhengige av armstyrke, nøyaktighet og beslutningsevner.

Dual-threat quarterbacks: Andre er kjent for å være dual-threat quarterbacks som både kan passere effektivt og løpe med ballen. Disse quarterbackene gir en ekstra dimensjon til offensiven ved å være en trussel både gjennom luften og på bakken.

Quarterback-vurderinger

Quarterbacks blir ofte evaluert basert på ulike statistikker, inkludert fullføringsprosent, pasningsyards, touchdown-pasninger og interceptions. Quarterback-vurderinger gir et numerisk mål på en quarterbacks generelle ytelse.


Jersey nummer

Quarterbacks bruker vanligvis trøyenumre i området 1 til 19, men det spesifikke antallet kan variere fra lag og liga.


Quarterback-snik

I situasjoner med kort yardage nær mållinjen eller for å konvertere et avgjørende første forsøk, kan quarterbacks utføre en quarterback-snik, hvor de raskt tar snappet og stuper fremover bak den offensive linjen.

bottom of page