top of page

RUNNING BACK

I amerikansk fotball er en Running Back (RB) en posisjon på det offensive laget som er ansvarlig for å løpe med ballen og få yards. Running Backs spiller en avgjørende rolle i angrepet ved å løpe med ballen men kan også ta imot ballen i pasningsspill. De er allsidige spillere som trenger en kombinasjon av hurtighet, smidighet, styrke og gode beslutningsevner. Det finnes ulike typer Running Backs, og deres spesifikke roller kan variere basert på lagets offensive strategi. Running Backs er ofte nøkkelspillere på den offensive siden av ballen, og vellykkede lag er avhengige av et sterkt løpespill for å kontrollere klokken og sette opp play-action-spill.

20180428-_PAM4613.jpg
Typer Running Backs

Feature Back: En feature back er den primære ballbæreren for et lag. De er ofte brukt i løpespillet og mottar et betydelig antall av spillene.

Third-down back: En third-down back er ofte en mindre, mer smidig spiller som utmerker seg i å fange pasninger ut av backfield. De brukes ofte i pasningssituasjoner og på third-down spill.

Goal line back: Goal line backs er kraftige løpere som brukes i situasjoner med kort lengde og rett ved endsonen. Deres styrke og evne til å presse gjennom forsvarere gjør dem effektive i scoringssituasjoner nær mållinjen.

Change of pace back: Noen lag bruker disse backene for å få inn en annen løperstil, noe som gir et skifte i hastighet og løpestil for å holde forsvaret av balanse.

position_RB.png
Roller og ansvar

Rusing: Hovedansvaret til en Running Back er å bære ballen og få positiv yards på løpespill. Dette innebærer å følge blokkene i den offensive linjen, ta raske avgjørelser og unnvike taklere.

Mottak: Running Backs fanger ofte pasninger fra quarterbacken, enten som en checkdown når de primære mottakerne er dekket eller som en del av designet screen play. Deres evne til å fange pasninger gir allsidighet til offense.

Blokkering: I pasningsbeskyttelse kan det være nødvendig med Running Backs for å blokkere forsvarsspillere og beskytte Quarterbacken. Dette innebærer å blokke defensive linjespillere, plukke opp blitzene linebackere eller defensive backs for å gi Quarterbacken tid til å kaste.

Kick and Punt Returns: Noen Running Backs, spesielt de med eksepsjonell fart og smidighet, kan også brukes som kick- eller puntreturnere, noe som gir et dynamisk element til Special Teams.

 

Attributter

Hurtighet og smidighet: Running Backs må være raske og smidige for å navigere gjennom forsvarsspillere og finne åpninger i forsvaret.

Visjon: En god back har evnen til å lese blokkene til den offensive linjen, identifisere løpebaner og ta raske avgjørelser om hvor han skal bære ballen.

Ballsikkerhet: Beskyttelse av fotballen er avgjørende for runbacks for å forhindre fumbles og turnovers.

Fysisk: Running backs må kunne absorbere treff fra forsvarere, bryte taklinger og få ekstra yardage etter kontakt.

 

Jersey nummer

Running backs bærer vanligvis trøyenumre i området 20 til 49, selv om det spesifikke antallet kan variere fra lag og liga.

bottom of page