top of page

TIGHT END

I amerikansk fotball er en Tight End (TE) en allsidig spiller som stiller opp på den offensive linjen, men som har en kombinasjon av ferdigheter som gjør dem til en dobbel trussel i både blokkering og mottak. Tight Ender er plassert på hver side av den offensive linjen, nær de offensive tackles. Noen tight ends har blitt stjernespillere kjent for sin evne til å påvirke både løps- og pasningsspillet.

14.jpg
Typer tight ends

Blocking Tight End: Noen Tight Ends er først og fremst verdsatt for sine blokkeferdigheter. De utmerker seg i å blokke defensive linjespillere for å skape åpninger for løpespillet.

 

Receiving Tight End: Andre Tight Ends er kjent for sine mottaksevner. De kan ha hastigheten, smidigheten og ruteferdigheter til å skape mismatch mot tregere forsvarere, spesielt linebackere.

 

Combo Tight End: Mange Tight Ends regnes som "combo" tight ends, noe som betyr at de er dyktige i både blokkering og mottak. Denne allsidigheten gjør dem til verdifulle for Offense, da de kan bidra i ulike situasjoner.

position_TE.png
Roller og ansvar

Løpeblokkering: Tight Ends er involvert i løpsblokkering, og hjelper til med å åpne opp hull for Running Backs og gir ekstra blokkering ved angrepspunktet.

Passbeskyttelse: I pasningssituasjoner kan Tight Ends bli bedt om å holde seg inne og blokkere for å beskytte Quarterbacken fra møtende pass rushere.

Pasningsmottak: Tight Ends løper en rekke pasningsruter og kan være primære mål for Quarterbacken, spesielt i situasjoner med kort yardage og goal line.

Red Zone Target: På grunn av deres størrelse og enve til å ta imot ballen, blir Tight Ends ofte bli mål i den røde sonen (området innenfor motstanderens 20-yardlinje) for mulighet til å score.

Attributter

Størrelse og styrke: Tight Ends er vanligvis større og sterkere enn Wide Receivere, noe som lar dem blokke mer effektivt og skape missmatch mot Defense.

Hender og fangstevne: Gode hender og evnen til å ta imot pasninger i trafikken er avgjørende for Tight Ends.

Allsidighet: Evnen til å bidra både som blokkerer og mottaker gjør Tight Ends allsidige på Offense.

Ruteløping: Tight ends må kunne løpe presise ruter for å bli åpne i pasningsspillet.

Jersey nummer

Tight ends bærer vanligvis trøyenumre i området 40 til 89, selv om det spesifikke antallet kan variere fra lag og liga.

bottom of page