top of page

WIDE RECEIVER

I amerikansk fotball er en Wide Receiver (WR) en posisjon på offense som er ansvarlig for å ta imot pasninger fra quarterbacken og få yards gjennom mottaket. Wide Receivere er typisk blant de raskeste og smidigste spillerne på laget, og de spiller en avgjørende rolle i pasningsspillet. Det finnes forskjellige typer Wide Receivere , hver med spesifikke roller. Vellykkede bredmottakere er i stand til å gjøre store spill og bidra betydelig til lagets pasningsangrep.

20180428-PMX_0877.jpg
Typer WIDE RECEiVER

Split End (X) og Flanker (Z): Split end og flanker er tradisjonelle betegnelser for Wide Receivere som indikerer deres posisjon på scrimmagelinjen. X stiller seg på linje med scrimmage, ofte på motsatt side av Tight End. Z stiller opp utenfor scrimmage-linjen, vanligvis på samme side som den Tight End eller på den svake siden av formasjonen.


Slot Receiver (Y): Slot Receiver er på linje mellom den offensive linjen og Split End eller Flanker. Slot Receivere er ofte mindre og mer smidige, og bruker sin hurtighet til å skape separasjon fra forsvarere i midten av feltet.

position_WR.png
Roller og ansvar

Motta pasninger: Den primære rollen til en Wide Receivere er å ta imot pasninger kastet av quarterbacken. Dette innebærer å løpe presise ruter, gjøre skarpe kutt og bruke fart og smidighet for å åpne seg mot Defense.

Yards After Catch (YAC): Wide Receivere tar sikte på å få ytterligere yards etter å ha tatt en imot ballen. Denne evnen blir ofte referert til som "yards after catch" (YAC) og er et mål på en mottakers unnvikelighet og evne til å bryte taklinger.

 

Blokkering: Selv om det ikke er så vanlig som med andre posisjoner, kan Wide Receivere bli bedt om å blokkere for å løpespill eller screen play. Effektiv blokkering av WR kan skape løpebaner for ballbærere.

 

Deep Threat: Noen Wide Receivere spesialiserer seg på å strekke feltet vertikalt ved å bruke hastigheten til å komme bak forsvaret. Disse spillerne blir ofte referert til som «deep threats» og er målrettet på lange pasninger.

 

Ruteløping: Presisjon i løpeturer er avgjørende for Wide Receivere. De må foreta skarpe kutt og bruke finting for å lure forsvarere og skape adskillelse fra dekning.

Attributter

Hastighet og smidighet: Wide Receivere er ofte noen av de raskeste og mest smidige spillerne på banen, som lar dem løpe forbi forsvarere og ta skarpe kutt for å åpne seg.

Hender og fangstevne: Gode hender og evnen til å fange pasninger i ulike situasjoner er avgjørende for Wide Receivere.

Ruteintelligens: Å forstå defensive dekninger og justere ruter deretter er en nøkkelferdighet for Wide Receivere.

Bevissthet om rom: Wide Receivere må være klar over sin posisjon på banen, plasseringen av forsvarere og quarterbackens kast, spesielt når de jobber nær sidelinjen.

Jersey nummer

Wide Receivere bærer vanligvis trøyenumre i området 10 til 19 og 80 til 89, selv om det spesifikke antallet kan variere fra lag og liga.

bottom of page